RIP 2023

Categorie:
Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 10
Bron:
Probeer zoveel mogelijk buit uit verschillende villa's te bemachtigen... helaas is dit het doel van iedereen en weet je niet altijd wat er ligt en of het wel een waarde heeft. Win jij de meeste punten?

Omschrijving

Bron: Spellenlab
In RIP is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Deze zijn het cijfer dat op de kaarten staat, aangevuld met een eventuele persoonlijke bonus.
Voor het spel begint krijgen alle spelers een set 'getalkaarten' met cijfers van 0-10. Iedereen schud de kaarten, legt de stapel gedekt voor zich neer en neemt de 3 bovenste op handen. Vervolgens worden de villa's in een stapel gemixt zodat de helft met de afbeelding naar boven en de andere helft gedekt liggen. Hiervan worden er 2 in het midden geplaatst (NIET draaien!). Tot slot krijgen alle spelers nog een 'karakterkaart'. Op deze kaart zie je welke 'villa's' er extra punten opleveren.

De actieve speler neemt 1 kaart uit zijn hand en legt deze open of gedekt aan 1 zijde van een villa. De volgende speler legt een kaart aan waarbij de vorige kaart bepaald of deze open of gedekt moet liggen (telkens afgewisseld).
Als er rond 1 villa 3 kaarten liggen, wordt er een extra villa in het midden van de tafel gelegd. Hier kan je nu ook getalkaarten rond neerleggen.
Vanaf dat de 4 kaart aan een villa gelegd wordt, bepalen de spelers wie de kaart wint. Dit doet men door alle kaarten per kleur op te tellen. De speler met de hoogste waarde krijgt de villa. Bij een gelijke waarde, krijgt de eventuele 3e speler de kaart. Is er geen 3e speler, krijgt niemand de villa. Alle kaarten gaan naar de persoonlijke aflegstapel. Is je trekstapel leeg, dan schud je de aflegstapel en speel je verder.
Alle spelers hebben ook drie 0-kaarten. Op zich zijn deze kaarten niets waard, maar je kan ze inzetten om kaarten rond de villa's: te verplaatsen, te kijken welke waarde gedekte villa's of kaarten van anderen hebben, kaarten te verleggen...
Het spel eindigt vanaf er een speler zijn 4e villa wint. Nu worden alle openliggende villa's, waar minstens 1 getalkaart aanligt, nog toegewezen aan een speler (volgens de gekende regels). Vervolgens tellen de spelers alle punten van de villa's op (eventueel aangevuld met de bonuspunten) MIN de eventuele minpunten van de dode hond of het mes. De speler met de meeste punten wint.

RIP is een heerlijk thematisch blufspel. De spelregels zijn betrekkelijk eenvoudig en snel aan te leren. Het knappe van dit spel zit in het feit dat een aantal villa's open en andere gedekt liggen, dat iedereen een kaart heeft met villa's die extra bonuspunten oplevert (en dat kunnen dezelfde zijn als bij anderen)... dat je vooral niet teveel moet laten zien waar je interesse in hebt, anders zijn de anderen je voor.
Dit klein kaartspel heeft alles in zich voor een heerlijk avondje bluffen... en we geven het mee, bij ons bleef het niet bij 1 partijtje!
Aantal spelers 2-5 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
RIP