CuBirds 2020

Categorie:
Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 15
Bron:
Spelers proberen vogelfamilies opnieuw bij elkaar te brengen. dit doen ze door iedere ronde opnieuw een of meerdere kaarten af te leggen en ingesloten kaarten op hand te nemen. Bereik jij als eerste je doel?

Omschrijving

Bron: Spellenlab
CuBirds is een eenvoudig aan te leren spel waarbij je als eerste een collectie van ofwel 7 verschillende vogels ofwel van 2 soorten minstens 3 vogels moet verzamelen.
Voor het spel begint wordt er in het midden van de tafel 4 rijen van telkens 3 verschillende vogels neergelegd. Iedere speler krijgt vervolgens 1 kaart van de trekstapel die het begin van de collectie vormt en legt deze open voor zich neer. Tot slot krijgt iedereen nog 8 handkaarten.
Tijdens een beurt kan de actieve speler 2 acties uitvoeren. De 1ste actie 'vogels aanleggen' is verplicht. Hierbij legt hij alle vogels van 1 soort (uit zijn hand) aan een rij aan. Sluit hij hiermee andere vogels in (aan beide uiteinden van de rij liggen dezelfde vogels), dan mag hij deze op hand nemen. Sluit hij geen vogels in, dan neemt hij 2 kaarten van de trekstapel.
Als er door het insluiten in een rij alleen maar volgens van 1 soort liggen, dan worden er kaarten van de trekstapel naast gelegd totdat er 2 verschillende vogels in de rij liggen.
De 2 de actie 'een familie vormen' mag de speler uitvoeren. Hierbij legt de speler een aantal kaarten van 1 soort af. Hoeveel kaarten hij moet afleggen kan je rechtsboven op iedere kaart zien. Het eerste cijfer geeft het aantal kaarten van een 'kleine familie' aan. Hierbij mag de speler 1 van de kaarten in zijn collectie leggen (de overige worden op de aflegstapel gelegd). Als hij een grote familie kan vormen (2e cijfer) mag hij 2 van de kaarten aan zijn collectie toevoegen.
Tot slot is het mogelijk dat een speler aan het eind van zijn beurt geen kaarten meer in zijn handen heeft. Dan moet iedereen alle handkaarten afleggen en krijgen ze 8 nieuwe kaarten.
Als een speler een van beide doelen bereikt, wint hij het spel.

Wat een heerlijk kaartspel vol interactie, tactiek en af en toe wat geluk. Je kan het snel aanleren en het speelt telkens anders. Het feit dat je ervoor kan kiezen om vogels al dan niet in te sluiten of om families al dan niet aan de collectie toe te voegen zorgt voor een leuke dynamiek. Maar opgepast... als je te lang kaarten opspaart, kan het gebeuren dat, als een speler geen kaarten meer heeft, je plots alles moet afleggen.
Dit spel zal nog veel op onze speeltafel komen!
Aantal spelers 2-5 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
CuBirds