Milestones 2021

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 14
Bron:
Je doel in Milestones is om als team zoveel mogelijk punten te scoren, maar tijdens het spel werk je elk individueel aan je opdracht. Overleg is niet toegelaten.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Bij de start verdeel je de stapel kaarten in drie stapels, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Elke speler trekt een doelkaart naar keuze en houdt deze verborgen.

Elke kaart toont een dobbelsteencombinatie die 1-2-3p kan opbrengen voor de groep. Er zijn 6 dobbelstenen waarbij elke zijde telkens een andere kleur toont (en zo ontworpen dat 1-2-3-4-5-6 in elke kleur 1 keer voorkomt verdeeld over de 6 dobbelstenen).
Draai de zandtimer van drie minuten om het spel te beginnen.

Om te beginnen gooit één speler met alle zes dobbelstenen. Daarna gooien de spelers om de beurt, met de wijzers van de klok mee, zoveel dobbelstenen als ze willen (minimum 1).

Als op enig moment de dobbelsteenresultaten je in staat stellen om je doelkaart in de hand te voltooien, leg je die kaart op je "voltooide doelen" stapel en trek je vervolgens een nieuwe kaart van een stapel van je keuze. Elke kaart in stapel I brengt 1-2p op. Die van stapel II kunnen 2-3p scoren en die van stapel III brengen allemaal 5p op. Hoe meer punten een kaart opbrengt hoe moeilijker die is om aan te voldoen.

Voorbeelddoelen zijn: drie dobbelstenen met hetzelfde aantal ogen, drie dobbelstenen van dezelfde kleur achter elkaar, geen zichtbare rode of zwarte dobbelstenen, of een paar van een bepaalde kleur en een ander paar van een bepaald aantal ogen tegelijk.

Na drie minuten eindigt de partij en worden de punten op de kaarten die voltooid werden opgeteld. Die vergelijk je met een scoretabel en beslis je om nog eens te proberen en een betere eindscore te behalen.

Essentieel in dit spel is dat er niet gecommuniceerd mag worden! Je mag niet vertellen wat er op je opdrachtkaart staat, laat staan dat je die mag tonen. Je mag niet suggereren welke dobbelsteenworp goed kan uitvallen. Gebaren maken is niet toegelaten.

Milestones speelt beter met meer spelers omdat er meer gebeurt tussen je twee beurten in. Niet communiceren is misschien goed bedacht. Maar of dit hier ook goed (en leuk) werkt durf ik te betwijfelen. Je mag echt niets zeggen of suggereren. Dat frustreert omdat een speler voor je misschien de "blauwe 5" opnieuw wil dobbelen terwijl jij die echt nodig hebt. Een spel van drie minuten is krap om veel punten als groep te scoren.
Maar wie op zoek is naar wat ontspanning en chaotisch spelverloop zal dit dobbelspel wel meer op tafel brengen.

Tot slot
Onze testgroep besloot na de eerste partij om het spel wat meer pit te geven door toe te laten dat een speler bepaalde dobbelstenen opzij legt om te suggereren dat deze nodig zijn om een doel te bereiken. Dat speelde iets vlotter. Maar echt overtuigd van het coöperatieve karakter van het spel waren we nog steeds niet...
Aantal spelers 2-5 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Milestones