Around the World 2021

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 20
Bron:
Ga op wereldreis en stuur je postkaarten naar je vrienden. Zorg ervoor dat je je reis goed plant en organiseert. Soms neem je de boot of het vliegtuig en reis je van de ene stad naar de andere.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Het spelbord bestaat uit vier grote puzzelstukken die samen een landkaart vormen. Er staan verschillende eilanden op de kaart waarop telkens dieren zijn afgebeeld. De routes tussen de verschillende plekken zijn aangegeven met wegen, spoorwegen, een boot- of vliegroute. Elke speler krijgt een pion van een toerist-panda en een postkaart. De pion wordt op de plaats van de postkaart geplaatst en de spelers nemen een nieuwe kaart (hun eerste doelkaart). De 3 voertuigpionnen (boot, vliegtuig, trein) komen op de starplaatsen. De rest van de postkaarten wordt verdekt op een stapel gelegd. Het doel is om als eerste 4 ansichtkaarten te versturen.
Wie aan de beurt is, dobbelt met de dobbelsteen en mag even veel acties uitvoeren als er stippen op de dobbelsteen staan.
Dat kan zijn:
- eigen pion verplaatsen;
- een voertuig naar de stad roepen;
- een voertuig gebruiken.
Een bepaalde actie mag meerdere keren uitgevoerd worden tijdens een beurt.
Wie op de stad van de postkaart komt, mag zijn kaart versturen.
Wie als eerste al zijn kaarten heeft verstuurd (aantal naargelang aantal spelers), wint het spel.

De spelregels zijn duidelijk, één kleine vraag blijft over:
- Mogen verschillende pionnen samen op een stad staan? Wij gingen ervan uit dat dit wel kon.

Het thema en de bijhorende lay-out sluiten heel goed bij elkaar aan. Het spelbord is heel duidelijk, maar ook aantrekkelijk. Het idee van 'een postkaart versturen' lijkt niet bij alle jonge spelers nog even goed gekend, wat een extra betekenis geeft aan het spel.
Spelers moeten plannen welke acties voor zichzelf de slimste zijn. De manier van vooruitgaan in dit spel vraagt enige gewenning bij de jongste spelers. De één, twee of drie stippen op de dobbelsteen toont het aantal types verplaatsingen je mag doen. Dat type mag je zo veel doen als nodig. Hierin de goede keuzes maakten, zorgt ervoor dat je sneller postkaarten verstuurd krijgt. Jonge spelers durven zich te laten (mis)leiden door het dier dat op een bestemming of een volgende postkaart staat, waar ze naartoe willen of het type vervoersmiddel dat ze eens willen gebruiken.
De stapsgewijze opbouw doen kinderen plannen en nadenken over de meeste interessante zetten. Het is een goed spel om strategisch te leren spelen.
Door de dobbelsteen in het spel, blijft geluk toch ook een factor. Sommige spelers kunnen soms enkel tussen moeilijk bereikbare steden kiezen, waardoor je achter raakt op andere spelers. Dit frustreert soms.

Het spel bestaat uit duurzame materialen.
Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Around the World