Fika 2022

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 13
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
‘Fika’ betekent in het Zweeds een koffiepauze. In Zweden is het een gewoonte om dagelijks een ‘fika’ in te lassen met koffie en gebak. In dit kaartspel voor twee spelers zijn de kaarten prachtig geïllustreerd met kopjes koffie en thee én gebakjes.

Wie als eerste in twee van de drie rondes de meeste punten scoort, is de winnaar van Fika. In het midden ligt een centrale straat. Elke speler moet vijf ‘koffiekaarten’ aan zijn kant van de straat leggen, daarna worden de punten voor de ronde berekend. Elke speler krijgt zes koffiekaarten in de hand en 4 liggen er open naast de straat. Twee koffiekaarten liggen verdekt en zullen gebruikt kunnen worden om je score x2 of x3 te doen. Een koffiekaart bestaat uit een kleur (groen, bruin en roze), een cijfer (1 tot 6), een actie en een doel. Veel info op één kaart, dus veel om mee rekening te houden.

De twee spelers spelen tegelijkertijd een handkaart verdekt uit, draaien die om en kijken wie als eerste begint (hoogste kaart en kleurenvolgorde). De speler aan de beurt legt zijn kaart aan zijn kant van de straat en mag de actie op zijn kaart uitvoeren. Elk van de zes kaarten heeft een eigen actie, effect: een kaart met cijfer 2 is een kaart ruilen met de tegenover liggende kaart van je tegenstander, een kaart met cijfer 6 is twee kaarten verplaatsen (mag ook bij de tegenstander!),… soms echt gemene acties. Dit zorgt voor een totaal onberekend spelverloop.
Het doel op elke kaart kan zegepunten opleveren aan het einde van een ronde: vb. 2 kaarten met eenzelfde kleur naast elkaar, 2 met eenzelfde waarde, een 1 aan het begin en een 6 aan het einde van je straat,… Wanneer je een kaart met cijfer 5 uitspeelt krijg je ook de kans om een bepaald doel x2 of x3 te doen.

Dit spel is genomineerd geweest voor 'spellen voor 2' maar wij vinden het echt te onvoorspelbaar en vaak echt gemeen. Je spaart voor een bepaald doel en helemaal op het eind wordt dit zomaar teniet gedaan, zonder dat je je kan verdedigen. Ook vonden wij dat er te veel opties waren, te veel zaken waarmee je rekening moet houden zodat het wat onbesuisd op je af komt.
Dit is geen rustig spelletje voor tijdens de koffie…

Aantal spelers 2-2 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad moeilijker
Fika