Get on Board: New York & London 2022

Uitgever:
Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 20
Bron:
Een heel aantrekkelijke speldoos verbergt een leuk ‘flip & write’ spel: je bouwt een route op het spelbord en nadien vul je op je blaadje wat je bezocht.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
In Get on Board ben je buschauffeur in New York (2-3 spelers) of London (4-5 spelers) en probeer je zoveel mogelijk locaties te bezoeken en zoveel mogelijk passagiers op te pikken. Zo kan je punten verzamelen, een bekend spelsysteem bij pen & write games. In de doos zit een dubbelzijdig spelbord, afhankelijk van het aantal spelers rij je rond in London of in New York. De spelregels zijn eenvoudig en duidelijk uitgelegd. Het spel wordt gespeeld over 12 ronden. Elke speler beschikt over eenzelfde spelersblaadje, enkel de rijrichting bij de kleuren is verschillend. De ene speler zal bij het open draaien van bijvoorbeeld een geel buskaartje 2 staafje rechtdoor leggen, een andere zal een bocht moeten leggen. Uiteindelijk beschikt elke speler over dezelfde mogelijkheden. Elke ronde wordt er dus een buskaartje omgedraaid waarvan de kleur overeenkomt met een vorm op je spelersblad. Deze vorm mag je met routedelen, houten staafjes, op het speelbord leggen. Zo kom je langs locaties en pik je passagiers op. Wat je passeert noteer je op je spelersblad en daar krijg je punten voor.
Aan het begin van het spel krijgt elke speler een kaartje waar je extra punten krijgt als je dit doel kan behalen. Per ronde draait een speler het bovenste buskaartje open. Alle spelers vinken nu boven op hun spelersblad het getrokken kaartje aan en kijken welke routevorm zij op het speelbord moeten gaan leggen. Je hebt rechte lijnen en bochten. Om de beurt leggen spelers routedelen op het speelbord volgens bepaalde regels. Nadat je de routedelen hebt gelegd, kruis je op je spelersblad aan waar je bent geweest en welke passagiers je hebt opgepikt.
Het spelersblad kent een aantal zones met positieve maar ook negatieve punten. Zo kan je bijvoorbeeld een bocht aanpassen maar dit kost je telkens punten. Ook als je de route wil gebruiken waar een medespeler reeds een staafje heeft geplaatst, kost je dit punten. Gelukkig zijn er heel veel punten te verdienen met de drie soorten passagiers die je meeneemt op je bus of bij de monumenten die je passeert. Het spel eindigt na de 12de ronde. Alle spelers tellen per categorie hun punten.

Onze mening is dat dit een leuk en toegankelijk spel is maar de keuze van de kleuren zorgde bij enkele spelers voor verwarring: de staafjes roze en paarse staafjes lijken erg goed op elkaar. Het spelsysteem deed ons denken aan Cartographers en My city.
Get on board zal bij ons zeker nog vaak op de tafel liggen. Een aanrader.
Aantal spelers 2-5 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Get on Board: New York & London