Distilled 2023

Uitgever:
Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 80
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Zoals op de speldoos aangegeven staat, betreft het een thematisch strategiespel voor 1-5 spelers (leeftijd 14+) over het distilleren van sterke drank in een opkomende stokerij.
Dit pittig spel wordt over 7 ronden gespeeld en duurt toch een 4 tal uur zonder de speluitleg. Je kan dus gerust spreken over een avondvuller. Speel je dit voor het eerst dan kan je best de voorgestelde personages met hun bijbehorende spelelementen gebruiken.

Elke ronde bestaat uit 4 fasen.
De marktfase waar men de producten aankoopt om je sterke drank te creëren en later te verkopen. Hierbij heb je de mogelijkheid om te gaan shoppen in de basismarkt en/of de luxe markt. Naast gist en water heb je immers ook suikers nodig en dit alles moet je in vaten maken of in tonnen laten rijpen. Wil je later je creatie verkopen in een luxe fles zal dit natuurlijk iets meer opbrengen dan in een gewone glazen fles.
Deze producten worden voorgesteld op speelkaarten en liggen open in een etalage.
Eenmaal je producten aangekocht, begint de distilleerfase. Je mengt het water, gist en suikers en voor elke toegevoegde suiker komt er een alcoholkaart uit de algemene voorraad bij. Concreet betekent dit dat je de gebruikte kaarten goed schudt. Vervolgens gaat de bovenste en onderste kaart terug in je voorraadkamer op je persoonlijk speelbordje.
Leuk dat dit in de spelregels wordt verklaard.

“Stokerijen verwijderen het eerste gedeelte (de ‘kop’ of ‘voorloop’) van de vloeistof die
uit het distilleerapparaat komt. Deze lichtere alcoholische stoffen zijn giftig en mogen niet gebruikt worden. Het middelste en grootste deel (het ‘hart’) vormt uiteindelijk de drank.
De onaangename smaken aan het eind van de distillatie (de ‘staart’ of ‘naloop’) worden ook
verwijderd. Zowel de kop als de staart worden opnieuw gebruikt bij toekomstige distillaties”

Nu maar hopen dat bij het onthullen van je kaarten de gewenste producten nog aanwezig zijn.
Hoe meer suiker hoe kleiner de kans op mislukken. De alcoholkaarten kunnen immers een ontbrekende water of gistkaart vervangen.
Als derde fase heb je de verkoop van je brouwsel. Dit levert zegepunten en vooral geld op waarmee je in de volgende ronde terug op de markten kunt gaan schoppen.
Sommige sterke dranken moeten in houten vaten rijpen. Je slaat deze vaten op in je pakhuis. Hoe langer je ze laat rijpen des te meer zegepunten je later zal ontvangen. Het enige nadeel is dat je tijdens het rijpen geen inkomsten verwerft.
Zoals bij zo’n type gezelschapsspellen zijn er ook persoonlijke doelkaarten en algemeen doelkaarten. Kaarten waarmee je jou stokerij kunt upgraden etc.
Wie na de zevende ronde de meeste zegepunten heeft mag zich meester-distilleerder noemen.

We zijn aangenaam verrast dat dit thematisch spel zo goed functioneert. Beginnende spelers worden meestal overdonderd door de lange speluitleg maar eenmaal aan het spelen vallen alle puzzelstukjes zo goed en logisch in elkaar.
Het overzichtskaartje van een ronde is hierbij een echte meerwaarde.
De spelregels zijn tevens een bron van “weetjes” bij het distilleren en de dranken op zichzelf. Ook is er in dit spel een solovariant aanwezig.
Distilled is behoorlijk prijzig maar het materiaal is dan ook top. Persoonlijk liever zo dan beknibbelen op kwaliteit.
Voor mij een topper voor hen die een gezelschapsspel kiezen met een iets langere speelduur zonder dat het een echte hersenbreker is.
Aantal spelers 1-5 spelers
Speelduur 46' tot 2u
Leeftijdscategorie Vanaf 13 à 15j
Moeilijkheidsgraad moeilijker
Distilled