Qawale 2022

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 30
Bron:
Qawale is een kort maar stevig spel waarbij beroep gedaan wordt op je cognitieve en strategische vaardigheden. Het kent heel eenvoudige spelregels en de speelduur is echt kort.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Qawale is een stevig tweepersoonsspel met een heel duidelijke link naar mancala zowel in naam als in spel. Awalé, kahala, mancala zijn allemaal synoniemen voor het oeroude zaai- en oogstspel. Mancala betekent eigenlijk in het Arabisch ‘bewegen’. Vroeger werden putjes gemaakt in de grond die al spelend opgevuld werden met schelpen.

Het materiaal oogt heel stevig en verzorgd en bestaat uit 8 neutrale (oranje), 8 witte en 8 donkere houten schijven. Het houten bord, met een rooster van 4x4 (16 verhoogde platte bergjes) ligt in het midden van de tafel. In de hoeken liggen telkens 2 neutrale schijven, dit is de startopstelling. Het doel van het spel is om 4 stenen van jouw kleur op een rij te krijgen . In je beurt leg je één van jouw stenen op een stapel stenen en ‘strooi’ je die volgens de mancala-regels: één in elk opvolgend putje, hier één op elk verhoog. De stenen drop je dus orthogonaal vanaf de stapel waarop je eentje gelegd hebt. Zo probeer je 4 van jouw stenen op een rij te vormen.

Qawale is heel uitdagend en de herspeelbaarheid is groot. We vonden het ook heel aangenaam dat je op voorhand weet dat een spelletje maximaal 8 zetten duurt. Voor ons was de drang om telkens opnieuw een rondje te spelen erg groot...
Een geslaagde variatie van mancala.

Aantal spelers 2-2 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Qawale