Citytrip Brugge 2022

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 25
Bron:
Een “paper-and-pencil” game vanaf 8 jaar voor 1-6 spelers met een speelduur van een goede 20 minuten.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Wat is er mooier om als Bruggeling de toeristen door je stad te gidsen. Natuurlijk hou je wel rekening met hun wensen en stippel je trip na trip uit. Het kan zeker geen kwaad om hen toch wat aan te sporen om zo snel mogelijk hun gemeenschappelijke wensen te vervullen...

In dit gezelschapsspel gaat men op een stadsplan van Brugge met een potlood de weg aanduiden langswaar je de toeristen leidt. Hebben ze bij het begin, tijdens of op het einde van hun trip het beoogde doel bereikt dan wordt dit op het stadsplan aangeduid.
Men raadt aan om eerst het invulblaadje voor het basispel te gebruiken waarna men de volgende keer het spel voor gevorderden kan spelen.
Nadat er een startlocatie op het stadsplan is bepaald worden 3 opdrachtkaarten omgedraaid. Hierbij zijn er twee types, ofwel leveren ze bonuspunten aan het einde ofwel tijdens het spel op.
De motor van het spel zijn de actiekaarten. 16 van de 20 dubbelzijdige worden goed zichtbaar voor iedereen als een stapel op tafel gelegd. Elke beurt begint met het omdraaien van de bovenste actiekaart die men naast de stapel legt.
Hierdoor krijgen de spelers de keuze uit 6 acties waaruit ze simultaan, elk voor zich, 2 acties kiezen. Heel belangrijk is dat deze 2 acties orthogonaal met elkaar verbonden zijn.
Het is nu aan de gidsen om te bepalen waar men de toeristen naar toe willen brengen.
De doelen die behaald worden zorgen er immers voor dat men het laagste getal, overeenkomstig het doel, op de scorestrook van je stadsplan kan schrappen.
Handig is de legende, op je blaadje, die de nodige actie toont om een doel te scoren.
Willen de toeristen souvenirs kopen, veel foto’s nemen, vlug iets eten of een museum bezoeken dan moet je wel de weg uitstippelen en de juiste actie kiezen.
'Vooruit plannen' is wel verstandig want net zoals bij “Welcome to” kan je op de bovenste kaart van de actiestapel de actiesymbolen zien die in de volgende beurt aangeboden worden.
Door de toeristen wat aan te sporen kan je 3 acties kiezen... maar weer met als voorwaarde dat deze aan elkaar grenzen. Het teveel aansporen (of opjagen) levert je wel minpunten op maar dit wordt misschien gecompenseerd door de behaalde doelen.
Het spel eindigt zodra de 2 laatste actiekaarten gespeeld zijn.
De speler met de hoogste score is de beste gids en dus ook de winnaar van dit leuke gezelschapsspel.

Op de achterzijde van de doos staan in 4 talen de summiere spelregels en de speelcomponenten afgebeeld. In feite koop je geen kat in een zak.
Grappige Brugse uitdrukkingen op de zijkanten van de doos die je, zeker als Bruggeling, bij het lezen een glimlach op je gezicht toveren geven een extra toets.
Het grafisch werk is subliem. Niet een klassiek basissymbool voor een groot gebouw of standbeeld maar voor inwoners van Brugge duidelijk herkenbaar getekend en daarbij juist gesitueerd op het stadsplan. Een apart blaadje met de bezienswaardigheden zit eveneens in dit doosje.
Op de startkaarten staat niet enkel de locatie maar ook wat achtergrondinformatie en een QR-code waarmee je extra info vindt. Dit zowel in het Nederlands als in het Engels.
Dit alles maakt op zich dat Citytrip Brugge meer is dan een zoveelste “paper-and-pencil” game.
Het moet wel gezegd dat het stadsplan bij een eerste spel erg wel 'compact' aanvoelt en dat het gommetje op de bijgevoegde potloodjes wel van pas komen. Blijkbaar bestaan er ook grotere gelamineerde stadsplannen.
Zoals bij de meeste van dit type spellen is men wel erg individueel bezig en is de interactie tussen de meeste spelers vrij beperkt.
Maar dit spel bekoorde ons meer en meer na een aantal keer spelen en hoort volgens ons tot de betere in zijn genre.

Er bestaat eveneens een Citytrip Antwerpen maar volgens mij kan niets tippen aan het 'Venetie van het Noorden' waar de toeristen na je rondleiding “tenden oasem” zullen zijn.
Aantal spelers 1-6 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad moeilijker
Citytrip Brugge