Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk 2019

Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 65
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Er wordt gespeeld over 7 ronden waarbij de spelers om beurt één van hun arbeiders inzetten om een actie uit te voeren. Dit gaat zolang door tot iedereen gepast heeft.
Per ronde wordt een bevel of gunst van de koning bekend gemaakt wat op het einde van het spel punten oplevert als je daaraan voldoet.
Elke speler heeft een persoonlijk spelersbord en een set van 12 paladijnkaarten, waarbij elke set identiek is.
In het begin van een ronde neemt elke speler 3 paladijnkaarten van zijn persoonlijke set en kiest één kaart om deze ronde te gebruiken. De overige kaarten komen terug in de set waarbij één kaart bovenaan de stapel en één kaart onderaan de stapel komt te liggen.
Naast de 2 afgebeelde arbeiders op de kaart krijgt men ook 4 arbeiders afgebeeld op de gekozen taveernekaart, waarvan er elke ronde 5 ter beschikking liggen.
De kleur van de 6 gekozen arbeiders bepaalt welke acties je kan uitvoeren.

Beginnend met de startspeler en vervolgens verder met de wijzers van de klok mee plaatst men arbeiders om één actie uit te voeren.
Op deze manier zal in de loop van het spel, het geloof, de kracht en de invloed stijgen waardoor je niet alleen je overwinningspunten ziet stijgen maar ook de kracht van je acties.
Zo kan je investeren in de actie ontwikkelen waardoor je later minder arbeiders moet inzetten op je eigen speelbord of kan je kiezen voor het uitzenden van monniken of het oprichten van buitenposten op het centrale speelbord en dit met een direct voordeel tot gevolg.
Naast rekruteren, bidden, vergeven, samenzweren, bekeren, versterken van je stad kan je als ridder ook aanvallen op voorwaarde dat je voldoende kracht hebt wat weer wordt bekomen door eerst te kiezen voor de actie versterken wat op zijn beurt bekomen wordt door ….etc. etc.
Naast al deze opbouwende elementen is er ook een klein addertje onder het gras. Iedere keer een speler een crimineel (paarse arbeider) aan zijn arbeiders toevoegt, ontvangt de speler ook een verdenkingskaart. Wie hiervan de meeste kaarten bezit, op het ogenblik dat de belastingsvoorraad leeg is, krijgt één schuldkaart.
Het spel eindigt direct aan het einde van de 7de ronde. Hij met de meeste overwinningspunten is de winnaar.

Dat het aangeraden wordt voor 12+ is volstrekt juist maar zoals zo vaak is de aangegeven tijdsduur van een partijtje op de doos behoorlijk onderschat.
Het vraagt soms behoorlijk wat denkwerk, dus tijd, om een juiste combinatie te vinden van arbeiders plaatsen en het rekruteren van een nieuwe inwonerkaart waarbij een soort sneeuwbal effect ontstaat. De strijd om de beste plaatsen op het centrale bord, het wegkapen van de beste inwoners zorgt wel voor iets meer interactie tussen de spelers dan wat men normaal verwacht bij zo’n type spellen waar optimaliseren meestal een individuele hersengymnastiek inhoudt.
Dat je dit leuke spel ook solo kunt spelen lijkt me wel het proberen waard.
Aantal spelers 1-4 spelers
Speelduur 46' tot 2u
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad complex
Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk