Calico 2020

Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 40
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
In Calico probeer je de mooiste quilt te maken door lapjestegels met verschillende kleuren en patronen zo op je speelbord te plaatsen dat die zoveel mogelijk punten opleveren.

Iedereen krijgt een eigen spelersbord. Daarop zijn drie velden aangeduid waarop je bij de start van het spel opdrachttegels plaatst. In het midden liggen drie "kat scoretegels" die een manier aanduiden om extra punten te scoren. Ook de "knoop scoretegel" ligt op tafel zodat spelers met knopen nog eens punten kunnen verdienen. En tenslotte krijgt elke speler willekeurig twee lapjestegels en worden er drie open als markt aangeboden.

Wie aan de beurt komt kiest één van zijn twee lapjestegels en plaatst die naar eigen inzicht ergens op zijn spelersbordje. Die lapjestegels bestaan in 6 kleuren en 6 patronen (van elke combinatie 3 zodat er 108 ter beschikking zijn). Met die lapjes zorg je dat er welbepaalde patronen ontstaan. Want die scoren punten.

1) De opdrachttegels
Je probeert op de 6 plaatsen rondom dergelijke tegel 6 lapjestegels te plaatsen die voldoen aan de opdracht. Zo moet je b.v. bij een AA-BB-CC drie verschillende paren van kleuren en/of patronen leggen. Slaag je in één van beide opdrachten dan scoor je 5-10p, maar kan je beide opdrachten vervullen tegen het einde van het spel dan scoor je 8-15p.
2) De kat scoretegels
Bij de start liggen drie van de 10 beschikbare poezen op de loer. Bij elke soort poes staat een voorwaarde voor vorm en liggen 2 neutrale tegels met de te gebruiken patronen.
Poes Leo eist b.v. een vorm van 4 op één rij liggen lapjestegels die uitsluitende uit twee welbepaalde patronen mogen bestaan. Als je dus ergens op je spelersbord een vorm maakt die hieraan voldoet dan mag je een figuurtje van Leo op die plaats leggen. Die poezen kunnen op het einde 3-11p scoren.
3) De knoop scoretegel
Een quilt zonder knopen is saai. Je mag een knoop in één van de 6 kleuren leggen als je ergens een groep van 3 lapjestegels in die kleur bij elkaar kan plaatsen. Elke gelegde knoop is 3p waard. Kan je van elke kleur een knoop plaatsen, dan krijg je nog eens extra 3p.

Nadat je dus je lapjestegel geplaatst hebt en eventueel poes of knoop naar je quilt kan brengen vul je je hand weer aan door één van de drie beschikbare lapjestegels uit de markt te kiezen. Die markt wordt dan terug aangevuld.

Het spel eindigt als elke speler zijn quilt spelersbord volledig heeft gevuld met lapjes. Iedereen berekent nu zijn punten voor opdrachttegels, aangetrokken poezen en geplaatste knopen. Wie de meeste punten heeft verdiend heeft de mooiste quilt en wint het spel.

Commentaar
Dit is een verrassend leuk patroon-puzzelspel. In wezen is het een eenvoudig tegel-legspel met drie verschillende manieren om punten te scoren. De uitleg duurt niet zo lang en je kan dus heel vlot je eerste partij beginnen.
Maar laat je niet bedriegen. Juist de drie verschillende manieren om punten te scoren doen je heel hard nadenken waar je je volgende tegel zal plaatsen. Gelukkig kan elke tegel dienen om zowel in scoresysteem 1 en 2 en 3 punten te verdienen. Maar binnen één systeem kan elke tegel slechts één keer gebruikt worden.
De randen van je spelersbordje bestaan uit volledige of halve lapjes in verschillende kleuren en patronen. Die kan je ook gebruiken voor bepaalde vorm- of patroonvereisten. Gelukkig zijn die op elk spelersbord verschillend zodat na-apen niet aan de orde is.
Er is een ruim aanbod aan opdrachttegels en kat scoretegels zodat elke volgende partij weer andere eisen kent.
Kortom: een uitdagend en pittig patroonspel waarbij je draadje voor draadje, steekje voor steekje een lappendeken in elkaar steekt.
Aantal spelers 1-4 spelers
Speelduur 46' tot 2u
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad moeilijker
Calico