Darwinning! 2018

Categorie:
Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 15
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
In Darwinning probeert elke speler zijn startbord in de loop van het spel op te waarderen.
Dat kan door “slagen” te winnen waarbij je telkens de beste pokercombinatie probeert te vormen met de 10 kaarten die je kreeg in het begin van het tijdperk. Een slag winnen betekent dat je een van je gespeelde kaarten mag toevoegen aan je startbord om zo één van volgende acties te doen: opschuiven in de voedselketen, extra populatie krijgen, een extra omgeving (kan extra voedsel opleveren) toevoegen, een extra eigenschap (b.v. een hard pantser zodat je niet kan gebeten/ gegeten worden door anderen of extra voedsel of …) krijgen. Alleen bij de laatste slag (wanneer iemand zijn laatste kaart heeft uitgespeeld) gaat het anders, dan mag niet de winnaar van de slag maar wel alle anderen een kaart toevoegen aan hun spelbord.
Na deze slagenfase volgt de overlevingsfase, je moet je populatie voeden. Voedsel krijg je als de omgevingen, die op je startbord staan, overeen komen met de omgevingen die in het begin van het tijdperk getrokken werden. Misschien heb je ook al extra voedsel verworven met een extra eigenschap. Je kunt ook spelers die lager staan in de voedselketen 'eten'. Als je te weinig voedsel hebt, verlies je een lid van je populatie, te veel voedsel levert je een extra populatie op. Twee keer gegeten worden door anderen kost je ook een lid van je populatie.
Er wordt over 3 tijdperken gespeeld. Wie na het derde tijdperk de meeste punten verzameld heeft (een combinatie van je plaats in de voedselketen, de grootte van je populatie, het aantal omgevingen waarin je gedijt en punten voor de extra eigenschappen) wint het spel.

Het spel probeert verschillende spelmechanismen te combineren: slagen winnen, pokercombinaties, je “deck” verbeteren. Met de extra eigenschappen kan je soms ook andere spelers de duvel aandoen (wat voor animo of frustratie kan zorgen). Die extra eigenschappen leren kennen zorgt er wel voor dat het spel stroef speelt. Wat op zich een vlot kaartspel zou moeten zijn, wordt daardoor een spel dat te lang aansleept. Dat de info heel klein afgedrukt staat op de kaarten, is ook een minpunt. Door gebrek aan voorbeelden zijn de spelregels niet altijd even duidelijk.
Aantal spelers 2-6 spelers
Speelduur 46' tot 2u
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad moeilijker
Darwinning!