3D Doolhof 2019

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 30
Bron:
Door het invoegen van gangkaarten ontstaat telkens een nieuw doolhof waarin de spelers proberen schatten te verzamelen. Het ruimtelijk inzicht van de spelers wordt duidelijk op de proef gesteld.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Deze variant van 'De betoverde doolhof' is een 3D-variant. Het spelbord is kleiner dan het originele spelbord: er zijn slechts 5x5 rijen. De speelstukken die het doolhof vormen zijn dan wel in verschillende hoogtes opgebouwd. De spelregels zijn grotendeels hetzelfde als bij het originele spel. Daarbij komen enkele bijkomende regels:
- Je mag slechts 1 verdiep hoger of lager stappen tussen 2 tegels;
- Kom je niet tot bij je schat, dan mag je een toverkaart nemen. Daarmee kun je één van de volgende beurten een verdiep hoger of lager dan toegelaten.
- Tijdens het spel moet iedereen met zijn pion langs het runeteken passeren, anders kun je het spel niet eindigen.
We hadden verwacht dat de moeilijkheidsgraad van het spel hoger zou liggen dan bij de gewone versie, maar dat is niet zo. Je moet vaak wel eens bedenken welke weg je kunt nemen door bepaalde hoogtes die niet toegankelijk zijn, maar doordat het spelbord kleiner is, zijn de wegen tussen de verschillende schatten ook korter. In 20 minuten ben je zeker uitgespeeld.
De eerste keer reken je wel best wat tijd om het spel speelklaar te maken. Alle kaartjes moeten op de toren gekleefd worden. Eenmaal dat gebeurd is, is het spel speelklaar voor alle andere partijen. De schat- en toverkaartjes zijn van mindere kwaliteit, maar de rest van het spel is kwaliteitsvol. De lay-out is gelijkaardig aan de voorgaande spellen.

Bevindingen testgroepen:
- Is een leuk spel, maar het voegt weinig toe aan de andere (oudere) versies.
- Kinderen missen regelmatig doordat de 'lijntjes' om de niveaus te bepalen niet zo duidelijk zijn.
- In therapie (1-1) kan het gebruikt worden in het werken rond ruimtelijk inzicht en planmatig werken.
- Wanneer kinderen in groep spelen, wordt er heel sterk een beroep gedaan op flexibiliteit van de spelers... wat niet voor iedereen zo eenvoudig is.
- Er werden door de verschillende testgroepen aanpassingen gedaan aan de spelregels om het spel 'logischer' te maken (vb: kaartjes mogen meerdere keren gebruikt worden, er mogen meerdere levels omhoog/ omlaag gegaan worden...).
- Tip: speel het spel op de grond. Op die manier kan je meer overzicht houden op de piramide.
Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
3D Doolhof