Regenboogbende 2021

Uitgever:
Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 30
Bron:
Verzamel edelstenen door met je pion in de juiste wolkengaten te komen. Dit doe je door de juiste grootte van regenboog te kiezen.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Het spelbord van dit spel bestaat uit 2 delen: een kleurrijke onderlaag met daarop een kartonnen 'wolkenveld' met allerlei gaten. In de ronde gaten worden edelstenen gelegd. Deze gaten hebben ook een gekleurde rand. Een speler die aan de beurt is, dobbelt met de dobbelsteen en legt vervolgens een edelsteen in elk wolkengat met deze kleur. Daarna kiest hij één van de drie regenbogen uit die elk een andere grootte hebben. Hij plaatst deze in het wolkengat waar zijn pion staat naar een ander gat. Passen de voetjes van de regenboog in beide wolkengaten? Dan mag de pion naar het andere wolkengat en daar de edelstenen verzamelen.

In dit spel leren de spelers om afstanden in te schatten.
Een erg eenvoudige extra regel zou kunnen zijn dat ze telkens een regenboog mogen herkiezen als het te ver of te dicht lijkt te zijn. Maar dan speelt het spel erg snel.
De spelregels gaan als volgt: je mag één regenboog kiezen en moet bij deze keuze blijven. Als die te kort of te lang blijkt te zijn voor je gewenste doel, dan kan je nog aanpassen en naar een ander gat gaan. Zo leer je alsnog de juiste afstand afpassen met je regenboog.
Een moeilijkere variant is dat je eerst moet zeggen naar welk gat je wil gaan en daarna de gepaste regenboog moet kiezen. Als het niet gelukt is, dan is het aan de volgende speler.

Het idee achter het spel is leuk en aantrekkelijk. De uitwerking ervan is minder. De twee grote borden schuiven op elkaar, wat het voor kleuter niet praktisch maakt om te spelen. De puzzelstukken haken niet zo goed in elkaar, waardoor die ook loskomen tijdens het spel. Enkel de regenbogen zijn wel stevig (hout). De pootjes moeten in de gaten, maar soms is dit nipt. Wat wordt goedgekeurd? Soms kunnen de pootjes met een klein duwtje wel in de gaten. Jongere spelers kunnen dit niet. Dit zorgt dus voor discussie.
De diamanten zijn erg klein. Bij het inruilen van de 5 diamanten of het verdelen van de diamanten in het gedobbelde kleur valt er frequent één op de verkeerde plaats.
In de spelregels wordt over wolkengaten gesproken, maar er zijn veel meer gaten in het spelbord dan degene die gebruikt mogen worden. Die mogen niet gebruikt worden. Maar het werkt wel afleidend.
Het spel mist iets. Het kon ons niet overtuigen.
Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Kleuters
Moeilijkheidsgraad heel simpel
Regenboogbende