New York Zoo 2021

Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 35
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Uwe Rosenberg heeft deze keer het thema Zoo aangepakt. Hij ontwierp een competitief polyomino tegelspel (denk ook aan Patchwork, Cottage Garden...) waarbij iedereen probeert er voor te zorgen dat zijn eigen Zoo als eerste volgebouwd wordt.

Iedereen krijgt een eigen speelbord dat een dierentuin bouwplaats voorstelt. De oppervlakte is niet gelijk op elk speelbord. De auteur heeft een reden berekend om de startspeler een groter oppervlak te geven dan de laatste speler in de rij. Bovenaan rechts is een zone getekend voor stallen. In een vierpersoonsspel krijgt de startspeler 2 stallen en de twee volgende spelers 3 stallen en de laatste speler 4 stallen. Dus ook hier een onevenwicht.
Centraal op tafel ligt een actiebord met uitsparingen voor de 45 verblijftegels: 8 tegels zijn polyomino's van 4 vierkantjes, 15 tegels bevatten 5 vierkantjes, 15 tegels bevatten 6 velden en 7 verblijven hebben 7 velden. Die liggen in een bepaald patroon beschikbaar bij de start van het spel: drie per uitsparing met telkens de grootste bovenop.
Een bakje met alle dieren (stokstaartjes, flamingo's, kangoeroes, pinguïns en poolvossen ligt in de nabijheid en elke speler neemt de twee dieren die bovenaan zijn spelersbordje getekend zijn en plaatst die in zijn stallen.

Het spel kan beginnen.
De startspeler verplaatst de olifant op het actiebord. Naargelang het aantal spelers mag je kiezen of je die olifant 1-3 of 1-4 vakjes verplaatst. Waar de olifant stopt krijg je iets.
Als je een dierenverblijftegel krijgt moet je die ergens in je dierentuin inbouwen en er meteen een dier vanuit je stal op plaatsen. Die tegel mag je draaien zoals je wilt en je mag niet aangrenzend aanbouwen. Je mag wel geen dierenverblijf ontvangen als er geen dier in je stallen meer zit. Eindigt de olifant op een blauwe cirkel dan ontvang je de twee dieren die daar getekend staan. Die dieren mag je in een lege stal plaatsen of in een dierenverblijf waar al een dier(en) van die soort staat.

Er is een leuke extra opvulregel bij dat plaatsen van dieren. Telkens je één dier in een verblijf plaatst, mag je nog een dier van die soort uit één van je stallen erbij plaatsen. Een beetje vooruit plannen is dus heel belangrijk. En als je een dierenverblijf (van 4-7 velden) helemaal kan opvullen dan mag je dit verblijf meteen waarderen.

En nu wordt het interessant! Je verwijdert alle dieren van dat verblijf, plaatst er eentje in een lege stal (indien je nog een lege stal hebt uiteraard) en je mag gratis uit de beschikbare attractietegels er eentje kiezen om in je eigen Zoo in te bouwen. Je kan zo b.v. de attractietegel van 8 velden kiezen om een groot stuk oppervlak op te vullen. Of je kan naar het einde van het spel kleine gaten van 1-2-3 velden opvullen. Die attractietegels variëren van 1-2-3-4-6-8 vierkantjes in grootte. En je zult ze nodig hebben omdat de polyominovormen van de dierenverblijven echt grillig zijn.

Soms passeert de olifant een zone op het actiebord waardoor er in de dierentuinen dieren van een bepaalde soort bijkomen door voortplanting. Het kan dus interessant zijn om dat in de gaten te houden en er rekening mee te houden dat er straks 1 of 2 poolvossen bijkomen en als je dan nog poolvossen in je stallen hebt wordt het heel leuk (dank zij de opvulregel).

Zo komt elke speler om beurt voor de keuze te staan waar hij de olifant naartoe verplaatst. Ga ik voor extra dieren of voor een extra verblijftegel? Wil ik het voortplantingsveld nu al passeren zodat een medespeler extra dieren krijgt? Heb ik stallen die vrij zijn? Heb ik dieren in mijn stallen die dankzij de opvulregel een bepaald dierenverblijf vlugger laten waarderen?

Wie uiteindelijk als eerste zijn bouwplaats helemaal kan opvullen wint meteen het spel.

Commentaar

New York Zoo mikt op de gelegenheidsspeler of gezinnen met niet al te jonge kinderen. Een echt toegankelijk familiespel dus. Met dit spel kan je aan tafel met familie of vrienden die niet elke week een spel willen spelen. De expertspeler zal deze Rosenberg te licht vinden (zeker in vergelijking met Agricola, Caverna of Ora et Labora).
Het spel laat zich makkelijk uitleggen. Het materiaal is leuk ontworpen. Sommige testspelers vonden de dieren net iets te groot voor de vakjes op de dierenverblijven. De speelborden zijn gedrukt op licht karton. Beetje vreemd omdat er een aantal van opkrullen tijdens het spelen.
Je merkt dat ik redenen zoek om geen 4 hartjes te moeten geven. Maar slechts twee hartjes is ook niet fair.
Aantal spelers 1-5 spelers
Speelduur 46' tot 2u
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
New York Zoo