Push: Push Your Luck 2020

Uitgever:
Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 11
Bron:
Probeer zoveel mogelijk punten te verzamelen door je geluk uit te dagen. Kies je ervoor om je kaarten veilig te stellen of sprokkel je punten bij elkaar die je misschien opnieuw kunt kwijt geraken?

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Bij de Engelse vertaling op de doos staat ‘Push your luck’ en dat is inderdaad wat je bij dit spel doet. In het midden van de tafel ligt een trekstapel gedekt. Er wordt gespeeld met de klok mee. De speler die aan de beurt is, trekt een willekeurige hoeveelheid kaarten en legt deze in maximaal 3 rijen. Hij trekt kaart per kaart, draait ze om en legt ze in een rij waar de kleur of het cijfer nog niet voorkomen. Hij kan op elk moment stoppen met het trekken van kaarten en zo een rij nemen met de hoogste waarde van de cijfers. De speler links van hem neemt dan een andere stapel en zo gaat dit verder tot de 3 stapels zijn weggewerkt. Als er stapels over blijven, worden deze op een aflegstapel gelegd. Indien er een grijze pijl wordt getrokken, dan wordt deze aan de kant gelegd en wanneer de speler zijn stapel heeft genomen, wordt er tegen-wijzerszin genomen, dus dan eerst de speler rechts van de startspeler. Bij een spel met twee personen heeft de pijl geen invloed. Wordt er tijdens het trekken een dobbelsteenkaart genomen, dan wordt deze ook in een rij gelegd. Er mogen geen twee dobbelsteenkaarten in dezelfde rij liggen. De speler die de stapel met een dobbelsteen nam, gooit de dobbelsteen en moet de reeds verzamelde kaarten van deze kleur afgeven. De dobbelsteen wordt ook gebruikt als de startspeler zijn geluk te ver heeft gedreven. Als de speler een kaart trekt die niet in de rijen kan gelegd worden, dan mag hij geen stapel nemen, gooit hij met de kleurendobbelsteen en moet alle kaarten van deze kleur verwijderen uit zijn reeds verzamelde kaarten. Bij het begin van de beurt kan je er echter ook voor kiezen om geen kaarten te trekken en in plaats daarvan 1 kleur veilig te stellen. Deze omgedraaide kaarten kan je dus niet meer kwijt geraken als deze kleur wordt gegooid met de dobbelsteen.
Als alle kaarten uit de trekstapel gebruikt zijn, worden de punten op alle kaarten geteld. Degene met de meeste punten is de winnaar.

Dit is een zeer eenvoudig spel, dat vlot wordt gespeeld, zeker bij 2 tot 4 spelers. Het spel werd niet uitgeprobeerd bij meer spelers. Je bepaalt zelf hoe ver je gaat met je geluk, maar bent hiervoor soms ook afhankelijk van andere factoren. Dit maakt het spel spannend en het zorgt ook voor onverwachte wendingen als je je geluk te ver hebt gedreven. Als je al wat meer vertrouwd bent met het spel, is het ook mogelijk om er ook wat tactiek achter te steken. Zeker bij het einde van de trekstapel kan een tactische zet nog heel bepalend zijn in de puntentelling. De vormgeving is eenvoudig, maar duidelijk. Misschien had het gebruik van symbolen ook tegemoet kunnen komen voor mensen die wat moeite hebben met het onderscheiden van kleuren. De kleine doos zorgt ervoor dat je dit spel gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Een aanrader!
Aantal spelers 2-6 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Push: Push Your Luck