Dappere Dwergen 2020

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 18
Bron:
Dappere dwergen houden van blinkende edelstenen. Vul zo snel mogelijk je vier karretjes en win het spel. Maar wees niet te gulzig of de draak wordt wakker en dan win je niets!

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Dit spel bevat heel wat aspecten: motoriek (allerlei variaties van het kloppen met hamer), kleuren verzamelen, tellen (meer of minder dan 8), even of oneven bepalen, jokers verzamelen,...

In het basisspel krijgt elke speler vier kaarten, dit zijn karretjes die met gekleurde edelstenen gevuld moeten worden. De e speldoos wordt omgedraaid, daarop is een antislipmat gekleefd waarop alle edelstenen worden gelegd. Met een hamer kloppen de spelers tegen de zijkanten van de doos, waardoor er edelstenen afvallen. Als het er meer dan 8 zijn, was je veel te wild en wordt de draak wakker. Alle stenen moeten terug op de doos gelegd worden. Zijn het er 8 of minder, dan mag je de gekleurde edelstenen op de juiste plaats in je karretje leggen. De zwarte zijn keien en kunnen niet gebruikt worden, de witte zijn jokers en kan je voor gelijk welke kleur gebruiken. De kleuren die je niet kan gebruiken, leg je terug. De speler die als eerste de vier karretjes kon vullen, is de winnaar.

Op de doos staat als startleeftijd 5 jaar. We denken dat je het basisspel al vroeger kan spelen.

Wanneer je extra spelelementen toevoegt, wordt de derde kleuterklas wel de ideale leeftijd.
- Je kan de kleurendobbelsteen toevoegen. Voor elk kleur moet je op een andere manier de hamer hanteren, bijvoorbeeld: met de ogen dicht, met je niet-dominante hand, met je wang (slapend) op de tafel, omgedraaid met de steel, met je vuist en zonder dat je duim de hamer raakt.
- Je kan de kleine opdrachtkaartjes toevoegen. Hiermee kan je extra jokers verdienen om je karretje nog sneller vol te krijgen. De opdrachten variëren: exact 1,2,3 stenen van de doos kloppen, exact 6,7,8 stenen, een even aantal, een oneven aantal, twee zwarte stenen,...

Voor deze extra spelelementen zijn de tekeningen aan de zijkant van de speldoos een grote meerwaarde. De kleuren van de dobbelsteen en hun betekenis staat afgebeeld door dwergen in gekleurde kledij en hoe zij de hamer hanteren.
Om te bepalen of het 8 is, kan je de glinsterende edelstenen die onderaan de zijkant van de doos afgebeeld staan gebruiken. Je kan steen per steen voor een afgebeelde steen leggen (één-één-relatie).
Even/oneven bepalen kan je doen door op het kleine opdrachtkaartje telkens een steen onder het zakje van beide dwergen te leggen. Heb je eentje over (glinsterende in het midden van de kaart), dan is het oneven. Heb je geen over (geen glinsterende afgebeeld), dan is het even. Zo voldoe je aan die twee opdrachtkaartjes.

Kortom een erg leuk spel voor de spelers, maar ook inhoudelijk voldoende mogelijkheden om het op te bouwen. Wij zijn fan!

- BuO: goed voor fijne motoriek, vonden het zeer leuk. Is in zeer veel klassen gespeeld.
Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Dappere Dwergen