Artisjokken 2020

Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 10
Bron:
Iedere speler start het spel met 10 artisjokken. Probeer, door het uitkiezen van de meest interessante groente, om tijdens je beurt artisjokken te verwijderen. De speler die als eerste 5 kaarten kan trekken zonder artisjokken, wint dit spel.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Een superleuk kaartspel waarbij je door kaarten weg te geven, te ruilen of af te leggen, uiteindelijk geen enkele artisjok meer overhoudt in je hand en je dus allemaal andere groenten kunt oogsten.

Schud alle groentekaarten en leg ze gedekt in het midden van de tafel (tuinvoorraad). Draai de eerste 5 kaarten om en leg ze in een rij ernaast (tuinaanbod). Elke speler krijgt 10 artisjokkaarten en neemt er hiervan 5 in de hand. De andere 5 worden gedekt neergelegd en vormen de trekstapel. In een beurt neemt een speler 1 kaart uit het tuinaanbod, voert 1 of meerdere acties uit en legt daarna alle overige kaarten af naast zijn trekstapel. Op het einde van zijn beurt neemt hij 5 nieuwe kaarten van zijn trekstapel (eventueel aflegstapel opnieuw schudden). Het tuinaanbod wordt opnieuw aangevuld tot 5 kaarten en de volgende speler is aan de beurt. Bedoeling is zo snel als mogelijk alle artisjokkaarten af te leggen op de composthoop, naast de tuinvoorraad en zo geen artisjokkaarten meer te hebben in de eigen trekstapel. Als een speler op het einde van zijn beurt 5 nieuwe kaarten trekt en hij heeft hierbij geen enkele artisjok, dan is hij gewonnen.


Leuk spel dat in het begin wel wat aandacht vraagt om de verschillende groenten te leren kennen en zo je tactiek te bepalen. Eenmaal je de waarde van de verschillende groenten erkent, kan je wel zeer tactisch te werk gaan. Het feit dat je de winnaar pas kent op het einde van de beurt, maakt het zelfs voor de winnaar tot een verrassing. De afbeeldingen hebben een verschillende mimiek, wat het ook aantrekkelijk maakt voor kinderen om naar de kaarten te kijken en misschien zelfs meer interesse te krijgen in de groenten. Een nadeel is wel dat de omschrijving slechts op 1 kant van de kaarten leesbaar is, waardoor er telkens een aantal spelers ondersteboven moeten kijken.
Bij het spelen met 2 spelers zijn een aantal kaarten minder interessant, zeker bij aanvang van het spel waarbij je weet wat de ander in de hand heeft. Naarmate het spel vordert zijn er wel meer mogelijkheden om ook deze kaarten in te zetten. Bij meer dan 2 spelers zijn er door deze kaarten wel leuke wendingen, die het spel extra spannend kunnen maken en waardoor je je tactiek moet aanpassen. Dit spel heeft een goed evenwicht tussen tactiek en geluk. Een aanrader, ook door de beperkte spelduur.

Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad moeilijker
Artisjokken