Medina 2001

Uitgever:
Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 60
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
‘Medina’ is zonder enige twijfel het beste spel wat Stefan Dorra tot nog toe heeft bedacht! Drie of vier spelers bouwen samen een typische Arabische stad op door het plaatsen van mooie houten speelstukken op een centraal speelbord. Op het einde bekom je zo steeds opnieuw een schitterend 3-Dimensioneel stadszicht!
Het speelbord toont een rechthoekig bouwterrein van 11 op 16 vakken. Daar rond is er nog plaats om delen van de stadsmuur te bouwen en staat op elk van de vier hoeken een toren. De spelers beschikken bij de start elk over exact dezelfde verzameling speelstukken: gebouwen (in vier verschillende neutrale kleuren), stallingen, stadsmuren en kleine figuurtjes. Bij elke speler staat al dit materiaal verdekt opgesteld achter een zichtscherm. Zichtbaar voor iedereen staan tenslotte bij elke speler nog vier dakstenen, voor elke speler in een andere kleur.
Bij elke beurt is een speler verplicht om twee van zijn speelstukken op het speelbord te plaatsen. Welke stukken hij kiest en waar hij ze wil plaatsen mag hij zo goed als volledig zelf bepalen. Hij moet wel rekening houden met enkele eenvoudige bouwregels. Elk van deze regels laat heel wat keuzemogelijkheden open. Goed uitkijken welke steen je wanneer en waar zult plaatsen is van enorm belang. Wie een beetje weet welke kant hij op wil, zal wellicht een veel grotere impact kunnen uitoefenen op het spelverloop. Tijdens het spel zelf wordt nagenoeg niet gerekend of gescoord. De puntentelling gebeurt volledig aan het eind. Alleen de 8 kaartjes met bonuspunten (één voor elk de hoektorens en elk van de neutrale gebouwkleuren) veranderen tijdens het spel eventueel nog van eigenaar. Voor de rest wordt enkel gebouwd. De eindscore bekom je door het optellen van de puntenwaarde van je vier paleizen, eventueel aangevuld met bonuspunten. De speler met de hoogste som wint.
Elke speler zal tijdens het spel één van de vier paleizen van elk van de vier neutrale kleuren moeten claimen door er een daksteen bovenop te plaatsen. Het tijdstip waarop hij dit doet mag hij zelf kiezen, al of niet onder druk... Zodra een paleis in opbouw is geclaimd, kan een nieuw paleis van die kleur opgestart worden. De puntenwaarde van een paleis kan dan alleen nog verhoogd worden door het bijbouwen van stallingen, het aanbouwen van stukken stadsmuur - maar dit is natuurlijk enkel mogelijk voor paleizen die aan de rand van de stad gebouwd zijn - of het laten passeren van de rij figuurtjes (lees ‘klanten’). Wie het grootste paleis van een kleur bezit, krijgt de bijpassende bonuskaart, wie het laatste paleis heeft geclaimd die via de stadsmuren met een toren is verbonden, krijgt ook bonuspunten... Let wel: elke kleur en elke toren hebben een andere bonuswaarde!
Wie dit spel kent, zal de enorme diepgang reeds ervaren hebben. Dit is een must voor wie een niveau hoger wil spelen binnen de bouw- en legspellen. ‘Medina’ is zonder twijfel een blijver in je spellenkast!
Aantal spelers 3-4 spelers
Speelduur 46' tot 2u
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Medina