Dice Stars 2016

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 16
Een kort dobbelspel waarbij je telkens de beste beslissing moet nemen om een maximum aan punten te scoren.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Elke speler krijgt een scoreblad en neemt een pen. 14 speciale dobbelstenen (in 4 verschillende kleuren met waarden "ster" en "2-6") worden in de buidel gestopt.
Wie aan de beurt komt moet volgende twee stappen uitvoeren: 1 tot 3 dobbelstenen uit de buidel nemen en gooien en vervolgens alle dobbelstenen van een bepaald type (zelfde kleur, zelfde waarde of sterren) kiezen om je scoreblad verder in te vullen.
Het kan zijn dat er nog dobbelstenen op tafel liggen van de vorige speler. Dit betekent dat bij elke volgende speler aan beurt het aantal dobbelstenen waaruit combinaties kunnen gekozen worden steeds groter kan worden. Enkel als een speler de laatste dobbelsteen uit de zak neemt of stenen kiest met waarde "ster" dan moet de volgende speler alle dobbelstenen op tafel terug in de buidel stoppen.
Het scoreblad toont aan de linkerzijde een tabel met in de rijen de mogelijke cijfers op de dobbelstenen (2-6) en in de eerste vier kolommen de vier kleuren van de dobbelstenen. Het is daar dat de gekozen combinaties moeten ingevuld worden.
Kies je b.v. drie blauwe dobbelstenen dan noteer in de blauwe kolom van boven naar beneden een X-X-9 (= som van de stippen op die dobbelstenen). Kies je b.v. drie dobbelstenen met waarde "4" dan schrijf je in de rij van "3" van links naar rechts een X-X-12 (= weer de wom van die dobbelstenen). De kruisjes en sommen moeten wel steeds in lege vakjes genoteerd worden. Zo kan het gebeuren dat je een kolom moet overslaan omdat daar al een kruisje stond van een vorige beurt.
De gekozen dobbelstenen worden apart gelegd en kunnen dus niet meer gekozen worden door de volgende speler aan beurt.
Uiterst rechts in de tabel staan gele vakjes getekend. In de rij van "2" twee gele vakjes en telkens eentje meer naar de rij van "6". Die gele vakjes dienen voor de sterren. Met die sterren kan je de waarde van de ingevulde getallen in die rij verdubbelen als alle gele vakjes in die rij opgevuld werden. Ontbreken er sterren dan wordt die rij plots 0p waard. Kies je ervoor om helemaal geen sterren in te vullen in een bepaalde rij dan scoort die rij gewoon de som van de ingevulde getallen in die rij (dus geen bonus x2).
Kan je geen combinatie kiezen uit de dobbelsteenvoorraad om op een geldige wijze kruisje in te vullen, dan noteer je de som van van de overgebleven dobbelstenen en noteer je die als strafpunten (je mag wel kiezen of je een kleur of een waarde neemt). Vult iemand strafpunten in dan wordt de laatste spelronde aangekondigd.
De spelers bereken nu hun scores om de winnaar te bepalen.
Commentaar
De spelers proberen dus zoveel mogelijk punten te noteren in de linkerzijde van hun scoreblad door combinaties van dobbelstenen met zelfde kleur of zelfde waarde te kiezen. En ze proberen met sterren die waarden te verdubbelen. Met het risico dat ze niet genoeg sterren kunnen invullen zodat die rij 0p waard is.
Je moet soms voor veel dobbelstenen dan weer voor dobbelstenen met hoge waarde kiezen er rekening mee houdend dat je daardoor je linkerkant niet te vlug opvult. Sterren zijn heel aantrekkelijk maar ook gevaarlijk. De dobbelstenen die je niet kiest blijven liggen voor de volgende speler aan beurt. Waardoor die misschien een betere keuze zal krijgen? Kies ik om slechts één dobbelsteen uit de buidel te gooien of ga ik toch voor 3?
Genoeg keuzes en dilemma's dus om dit dobbelspel toch aantrekkelijk genoeg te maken.
Aantal spelers 1-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Dice Stars