Mental Blocks 2017

Uitgever:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 35
Bron:
Werk samen om een 3D-puzzel te vervolledigen binnen de tijd. Elke speler heeft zijn eigen perspectief, maar ook een beperking... of ben je de verrader die er alles aan zal doen om de opdracht te laten mislukken?

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Mental Blocks is een spel waarbij samengewerkt wordt aan opdrachten die steeds moeilijker worden. Elke speler heeft een bepaald perspectief van een 3D-puzzel op zijn kaart. Met de verschillende blokken dient deze puzzel door de volledige groep samen gebouwd te worden.
Afhankelijk van het niveau van de spelers wordt een stapel kaarten van eenzelfde puzzel verdeeld over de verschillende spelers.

Neem de vereiste kaarten (V-teken) en bepaal of je met een verrader speelt of niet. Steek de kaarten in de mapjes. Verdeel de mapjes over alle spelers. Bij meer dan 5 spelers heb je ook nog de optionele kaarten nodig (onderbroken cirkel). Als je niet speelt met de verrader, plaats deze kaart gedekt tot het einde van het spel op de tafel. Hierop kan je de oplossing bekijken. Indien er wel een verrader is, dan wordt deze kaart tussen de andere vereiste kaarten geschud. Bij minder dan 4 spelers, worden de overgebleven vereiste kaarten op tafel gelegd en omgedraaid bij het begin van het spel. Elke speler bezit een deel informatie om de 3D-puzzel te vervolledigen, maar mag deze niet delen met de anderen. Door samen te werken kan tot de oplossing gekomen worden. Probeer de puzzel in een zo kort mogelijke tijd te maken. Van zodra een speler denkt dat de 3D-puzzel klaar is, vraagt hij de mening van de anderen. Bij een meerderheid die akkoord is, wordt de timer gestopt en de oplossing gecheckt. De spelers winnen samen het spel als deze oplossing juist is. Als er gespeeld wordt met een verrader, dan kan ook beslist worden om te stemmen op wie de verrader is. Indien de meerderheid dit juist heeft, dan winnen de spelers ook het spel, indien de verrader niet wordt geraden, dan wint de verrader het spel.

Mental Blocks is een leuk denkspel waarbij je in het perspectief van je medespelers moet komen, de ander moet vertrouwen en kunnen samenwerken. Er wordt veel cognitieve flexibiliteit verwacht, respons-inhibitie, werkplanning en een gezonde dosis ruimtelijk inzicht. Daarnaast dienen spelers zich ook goed te kunnen uitdrukken en worden ruimtelijke begrippen ingeoefend. De toevoegingen van de ‘restrictie’-kaarten en de ‘glitch’-kaarten maken het spel extra moeilijk. De opbouw van de moeilijkheidsgraad van de kaarten zit ook goed in elkaar. Het is niet alleen een uitdagend spel, maar ook leuk. Door de interacties die ontstaan, al dan niet met een verrader in het spel, komen discussies soms naar voor waarbij misverstanden in communicatie tot vreemde ontwerpen van de 3D-puzzel kunnen leiden.
Voor spelers die wat minder vaardig zijn in het omgaan met perspectieven, is het soms moeilijk om met de gekregen kaart aan de slag te gaan en de eigen zijde op de gemaakte 3D-puzzel te zien. De blokken zijn gemaakt in een stevige foam, waardoor dit waarschijnlijk minder duurzaam is dan in hout.
Aantal spelers 2-9 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Mental Blocks