Heaven & Ale 2017

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 50
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Verplaats je in de huid van een abt. Je wilt in je klooster het beste bier brouwen. Hiervoor heb je grondstoffen nodig en deskundige monniken. Maak optimaal gebruik van je persoonlijke kloostertuin. Je kan immers maar winnen als je een goede balans hebt tussen de hoeveelheid grondstoffen en de kennis van je brouwmeester.
Afhankelijk van het aantal spelers worden er verschillende ronden gespeeld.
Op het centrale bord loopt een ononderbroken spoor waar het begin en het einde van elke beurt samenvallen. Op dit spoor zijn er 4 verschillende type vakjes. Die voor grondstoffen, de monniken, de opbrengstfiches en de biertonnen.
Beginnend met de startspeler verplaatst ieder zijn pion op dit spoor. Je mag je zo ver verplaatsen als je wilt maar alle velden die je aan je voorbij laat gaan zijn niet meer te claimen in deze beurt. Om bier te brouwen heb je grondstoffen nodig. De kostprijs om je verworven grondstof in je kloostertuin te plaatsten is afhankelijk van waar de tegel komt te liggen. Komt die in de schaduwzijde van je tuin, betaal je de prijs aangegeven op de tegel, het dubbele voor het plaatsen aan de zonnekant.
Dit geldt eveneens voor de monniken. Monniken zorgen later in het spel voor extra opbrengsten van omringende tegels.
De opbrengstfiches zorgen dat de grondstoffen, die in de schaduwzijde van je tuin liggen, geld in het laatje brengen en deze die in de zonnezijde liggen laten je markeerstenen van deze grondstoffen op hun respectievelijke sporen vooruit gaan.
De eindscore wordt immers bepaald door de positie van de brouwmeester, die een vermenigvuldigingsfactor bepaalt met de waarde van de laagste grondstof markeersteen. Biertonnen zorgen in de loop van het spel voor extra bonussen.
In je persoonlijke kloostertuin zijn er verschillende plaatsen om bijgebouwen op te richten die afhankelijk van de totale som van de omliggende tegels je meer of minder extra tegels laat activeren.

Dit gezelschapsspel is zoals aangegeven voor 14+
De keuzes die je moet maken zijn hartverscheurend. Wat primeert er? Het aanschaffen van een welbepaalde monnik een heel stuk verder op het spoor of toch liever die tegel met een grote hoeveelheid grondstoffen. Wil je nu al opbrengsten genereren omdat je krap bij kas zit of laat je jou monnik nu al aan het werk. Zorg ik voor een grotere vermenigvuldigingsfactor door mijn brouwmeester verder vooruit te plaatsen of kies ik toch om de markeersteen van de laagste grondstof naar boven te krikken.
Dit zorgt voor een grote interactie tussen de spelers. Dat de duidelijke spelregels en symbolen op de speelstukken bijdragen tot het speelplezier is duidelijk.
Door zijn eenvoud en zijn grote keuze aan opties is dit een uitstekende gezelschapsspel waarbij de tijdsduur binnen de perken valt.
Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 46' tot 2u
Leeftijdscategorie Vanaf 13 à 15j
Moeilijkheidsgraad moeilijker
Heaven & Ale