Clans of Caledonia 2017

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 60
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Clans of Caledonia is een strategisch economisch spel gesitueerd in het 19e-eeuwse Schotland. Je vertegenwoordigt een Clan en probeert door het strategisch plaatsen van je stukken zoveel mogelijk exportcontracten te vervullen en nederzettingen binnen je scheepsbereik te stichten.
Het centrale bord, dat uit 4 stukken bestaat, geeft de spelers de mogelijkheid om te kiezen uit 16 verschillende startlandschappen. Naast het marktbord, waar de prijs per goed wordt aangepast na aankoop of verkoop, is er ook een exportbord waar de spelers contracten kunnen claimen en waar de 5 willekeurige waarderingstegels komen te liggen. Deze laatsten geven aan hoeveel ronden er gespeeld worden en welke extra punten men per ronde kan verdienen.
Iedere speler kiest een kleur en neemt het bijbehorende spelersbord en materiaal. Nadat iedereen een Clan heeft gekozen met zijn eigen individuele vaardigheden en startkapitaal worden er 5 ronden gespeeld, met 4 fasen per ronde. De belangrijkste hierbij is de actiefase: het uitbreiden van je Clan op het centrale speelbord. Wat plaats je waar.
Arbeiders die in het begin van de volgende ronde geld opbrengen en een nieuwe nederzetting stichten of toch liever een schaap voor de wol of een koe voor de melk.
Graan zaaien om later brood te bakken of Whisky te stokken op voorwaarde dat men een kaasmakerij of stokerij heeft gebouwd.
Schotland, gekend om zijn vele lochs en rivieren, verplicht je tevens om te investeren in een groter scheepsbereik.
Het plaatsen van je speelstukken kost geld. Je ingehuurde handelaren kunnen hierbij van pas komen. Tevens kunnen ze ontbrekende goederen op je contract aankopen op de markt.
Kortom... keuzes en nogmaals keuzes maken.

Dit gezelschapsspel voor 1 (solo-spelregels) tot 4 spelers is een 'avondvuller'. Op de doos staat 30 min per speler aangegeven maar dat bereik je pas als je dit spel redelijk onder de knie hebt. Er zijn tevens meerdere varianten waardoor dit spel veel verschillende start mogelijkheden biedt.
Dat er 12+ als leeftijd staat aangegeven is niet overdreven.
Voor het juiste doelpubliek verdient dit spel in zijn genre 4 hartjes.
Aantal spelers 1-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad moeilijker
Clans of Caledonia