Imhotep 2016

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 35
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Imhotep is een strategisch bordspel voor 2 tot 4 spelers, waarbij elke speler in de rol kruipt van een bouwmeester in het oude Egypte. Het doel van het spel is om de meest waardevolle monumenten te bouwen en zo de meeste overwinningspunten te behalen.

Het spel wordt gespeeld over zes rondes.
In iedere ronde bepaalt een rondekaart welke vier boten naar één van de vijf verschillende bouwplaatsen varen. Er is elke ronde één boot minder dan het aantal beschikbare bouwlocaties.
Vervolgens mogen de spelers om beurt één van de vier mogelijke acties uitvoeren.
De eerste actie is dat je je eigen voorraad bouwstenen aanvult. Je kan hiermee drie extra stenen in je voorraad leggen (met een maximum van 5).
De tweede actie is dat je één van je bouwstenen op een leeg veld van een boot die nog niet aangekomen is, neerlegt.
De derde actie is dat je een boot die een minimum aantal stenen bevat naar een vrije bouwlocatie stuurt. De boot wordt dan leeggemaakt beginnend met de steen die vooraan ligt. Op elke bouwplaats gelden andere spelregels waarmee de eigenaar van de steen punten kan verdienen. Sommige bouwplaatsen leveren meteen punten op en bij andere moet je wachten tot aan het speleinde. Leuk detail: je kan ook een boot waarop je zelf geen stenen hebt naar een bouwplaats sturen. Om b.v. te vermijden dat een andere speler te veel voordeel zou opbouwen.
De laatste actie is dat je een speciale blauwe marktkaart uitspeelt die je tijdens het spel kan krijgen op de markt (een van de bouwlocaties).

Het uitdagende van dit spel zit hem in het conflict tussen het vullen van de boten en het laten varen van de boten. Bij het vullen moet je ook je eigen voorraad stenen in de gaten houden. Je wilt namelijk graag veel stenen in de boten hebben die bovendien naar de locaties van je keuze varen, maar als je alleen maar bezig bent met het vullen van de boten dan bepalen de andere spelers wel naar welke bouwplaats die boot zal varen. En dan hoeft die andere speler niet eens een steen in de betreffende boot te hebben liggen, zolang de boot vol genoeg is. En dan kan het zo maar gebeuren dat de boot daar gaat waar jij hem niet had willen hebben.

De beschikbare bouwplaatsen hebben hun eigen puntentellingen of voordelen.
- Op de Markt kan je een marktkaart ophalen die je later op een moment naar keuze kan inzetten om extra voordeel te bekomen.
- De Pyramide bestaat uit drie lagen: 3x3, 2x2 en bovenaan 1 steen. Elke steen die hier afgeleverd wordt brengt de bezitter meteen punten op (de positie van die steen bepaalt het aantal punten - zie raster op het speelbord).
- In de Tempel worden de stenen een voor een in een rij gelegd. Als de rij vol is (afhankelijk van het aantal spelers) wordt een tweede laag begonnen, enz. Op het einde van de ronde krijgen enkel de bouwstenen die van bovenaf zichtbaar zijn punten.
- In de Begrafeniskamer worden de stenen kolom per kolom aangevuld. Op het einde van het spel krijg je punten volgens het aantal orthogonaal verbonden stenen van je kleur.
- De Obelix is een bouwplaats waar elke speler zijn eigen toren bouwt. Ook hier krijg je pas op het einde van het spel punten naargelang wie de hoogste Obelix heeft gebouwd.


Einde van het spel:
Het spel eindigt na 6 ronden.
Spelers krijgen nu nog punten voor hun stenen op die bouwplaatsen die op het einde van het spel gewaardeerd worden. Sommige marktkaarten brengen ook nog punten op. De speler met de meeste punten wint.

Commentaar
Imhotep is een dynamisch spel waarbij het nemen van strategische beslissingen en het anticiperen op de zetten van je tegenstanders cruciaal zijn voor succes. De interactie tussen spelers en de variabele opstelling maken het spel telkens opnieuw boeiend.

Wat ook opvalt is de prachtige vormgeving van het spel. De illustraties zijn levendig en meeslepend, waardoor het spelen van Imhotep een visueel feest is. De kwaliteit van de speelstukken en het bord draagt bij aan de algehele spelervaring en getuigt van de aandacht voor detail van de ontwerpers.

Wat Imhotep echt onderscheidt, is de diepgang van de strategie. Het spel biedt een perfecte balans tussen eenvoudige regels en complexe besluitvorming. Elke zet vereist zorgvuldige overweging, en de keuzes die je maakt hebben directe invloed op het verloop van het spel. Dit maakt Imhotep toegankelijk voor zowel ervaren bordspelers als nieuwkomers, waardoor het een ideaal spel is voor verschillende spelersgroepen.

Een ander aspect dat ik bewonder aan Imhotep is de interactie tussen spelers. Het feit dat je elkaars plannen kunt dwarsbomen en strategieën moet aanpassen op basis van de acties van je tegenstanders, voegt een opwindend competitief element toe. De spanning stijgt naarmate het speelveld evolueert, en elke ronde brengt nieuwe uitdagingen met zich mee.

Wat de herspeelbaarheid betreft, biedt Imhotep talloze mogelijkheden. De variabele opstellingen en de willekeurig getrokken kaarten zorgen ervoor dat geen twee partijen hetzelfde zijn. Dit houdt de spelervaring fris en boeiend, zelfs na herhaaldelijk spelen.

Al met al kan ik Imhotep van harte aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een uitdagend bordspel.
Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Imhotep