Schatgravers 2014

Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 35
Bron:
Schatgravers is een eenvoudig en positief spel waarbij je op ontdekkingstocht gaat naar de waardevolle eigenschappen (schatten) van jezelf en je medespelers.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Bij het spelen van Schatgravers is het de bedoeling om in de loop van het spel 5 schatten - positieve eigenschappen - te verzamelen die overeen komen met je eigen kwaliteiten.
Voor je start met spelen krijgen alle deelnemers willekeurig 5 schatkaarten die ze in volgorde (van meest naar minst passend) open voor zich neerleggen. Iedere schatkaart bevat een kwaliteit; een positieve eigenschap.
De actieve speler neemt eerst een 'karweikaart' en voert de opdracht uit. Hierna neemt hij een schatkaart en mag beslissen of hij deze bij zichzelf, bij een andere speler of terug onder de stapel legt.
De persoon die een schatkaart krijgt (jezelf of een andere speler) neemt nu een van de 5 schatkaarten, die minder past, en legt deze weg. Op die manier houdt iedere speler telkens 5 schatkaarten over.
Het spel kan op verschillende manieren eindigen: als de 'karweitjes' op zijn, als je vindt dat de 5 schatten overeen komen met het beeld dat je van jezelf hebt, ...
De auteurs raden aan om na het spel de schatten te 'verankeren' door alle spelers de mogelijkheid te bieden hun schatten voor te stellen en eventueel kort te bespreken.
Tevens vind je op de website (www.schatgravers.com) nog meerdere spelsuggesties en verankeringstips.
In het spel Schatgravers werden 107 'schatten' / kwaliteiten opgenomen. De auteurs verdeelden deze in schatten die al vanaf 7 jaar te begrijpen zijn (1 sleutel) en schatten voor een leeftijd vanaf ongeveer 10 jaar (2 sleutels). Deze indeling geeft de spelers de mogelijkheid om een nog specifieker beeld van zichzelf en de anderen te krijgen. Tevens maakt dit het ook eenvoudiger om op voorhand kaarten te selecteren.

Schatgravers is een heel mooi uitgewerkt, eenvoudig, boeiend en positief spel waarbij iedere speler zijn 5 willekeurig getrokken schatten probeert te 'personaliseren'.
Het spelconcept -verzamelen van positieve eigenschappen- is niet nieuw (dit is ook een van de spelmogelijkheden in het Kinder kwaliteitenspel), maar de combinatie met de 'karweitjes' zorgt voor een fris en meer inhoudelijk spel, zonder té therapeutisch te worden!
Alle 'Schatgravers' zijn bij ieder spelletje 'winnaars' en krijgen maar liefst 5 schatten - positieve eigenschappen van zichzelf als beloning! Je zou je van minder goed voelen!
Schatgravers is een 'must have' voor iedereen die met kinderen en jongeren werkt (zowel op school als in de zorgsector). Door zijn eenvoud is de drempel heel laag om het te spelen, maar het resultaat ongelofelijk: spelers die je letterlijk ziet groeien door de positieve feedback die ze krijgen.
Tevens is het een aanrader in het werken met gezinnen! Door het spelen van dit spel leren ouders en hun kinderen, soms na een hele lange tijd, opnieuw de positieve kanten van elkaar te zien!

Knap werk!!!

Aantal spelers 2-30 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Schatgravers