Colt Express 2014

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 40
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Op tafel staat een 3D-trein met evenveel wagons als spelers. Die spelers zijn bandieten die de trein overvallen en wagon na wagon doorzoeken op interessante buit. Uiteraard is er een Marshall die dit wil verhinderen.
Bij de start van het spel staan de bandieten in de twee laatste wagons en de Marshall in de locomotief. Over de wagons verspreid ligt buit (geldbuidels, juwelen en geldkoffers) met verschillende waarden. Elke speler krijgt een set van 10 actiekaarten waarvan hij elke ronde er 6 willekeurige ontvangt.
Tijdens elk van de 5 ronden moeten de spelers drie tot vier actiekaarten plannen. Elke ronde bepaalt een rondekaart hoe dat gebeurt. Het kan zijn dat elke speler zijn eerste actiekaart open op een stapel moet leggen waardoor elke medespeler weet wat je van plan bent. Het kan ook zijn dat een volgende actiekaart verdekt op de stapel komt. Nu moet iedereen onthouden wat de ander daarnet van plan was te doen en wat hij dit keer van plan is. Geleidelijk aan wordt een stapel gevormd met geplande actiekaarten. Die zullen dan één voor één in die volgorde uitgevoerd worden.
Wat kan er allemaal gebeuren?
Er zijn kaarten om je van de ene naar de andere wagon te verplaatsen. Maar er zijn ook kaarten om naar het dak te verhuizen (of omgekeerd). Je kan ook buit oprapen in de wagon waar je op dat moment bent. Je kan schieten. Elke speler beschikt over 6 kogels om elkaar af te knallen. Dat moet je niet letterlijk nemen. De speler waarop je schiet krijgt een soort nep-actiekaart, een kaart die hij moet mengen in zijn voorraad actiekaarten. Hoe meer je zo'n kaarten krijgt, hoe groter de kans dat je in de volgende ronde niet veel keuze hebt in je 6 getrokken actiekaarten. Je kan elkaar ook een dreun verkopen. Het slachtoffer verliest een buitfiche die hij terug in de trein moet leggen.
En dan is er nog de Marshall. Als je die verplaatst naar een wagon waar bandieten staan, worden die allen getroffen door zijn revolver (ontvangen dus een nep-actiekaart) en moeten naar het dak vluchten!
Kortom: er gebeurt veel dat je kon voorspellen en er gebeurt veel waar je niet aan dacht! Elke speler beschikt over een personage met speciale mogelijkheden om het spelverloop nog wat pittiger te maken.
Commentaar
Zou er een nieuwe trend bezig zijn? Eentje waarbij bluffen, inschatten en plezier belangrijker zijn dan worker-placement en optimaliseren?
Ons testpanel was eerst sceptisch bij de speluitleg. Maar tijdens het spel steeg de spanning en vooral de factor speelplezier. Het spelmechanisme heeft wat geërfd van de planningsfase van een klassieker als RoboRally. Vooral dat open en verdekt uitspelen van actiekaarten kon iedereen bekoren. Er zijn genoeg verschillende rondekaarten aanwezig zodat elke volgende partij weer anders zal verlopen.
Colt Express ziet er ook heel mooi uit. Het 3D-materiaal bekoort, de illustraties zijn aantrekkelijk en het spelsysteem klopt. Niet alleen een aanrader voor gezinnen. Ook ervaren spelers (of expertspelers zoals ze zich graag zelf noemen...) kunnen het speelplezier terug ervaren.
Aantal spelers 2-6 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Colt Express