Betrapt en gesnapt 2012

Uitgever:
Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 10
Bron:
De grootste brandkast van de stad is gekraakt. Kun jij de dief vinden? Wie snel redeneert en geconcentreerd aan de slag gaat, wordt de beste boevenvanger.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
‘Betrapt en gesnapt’ is een kort reactie- en geheugenspel voor kinderen.

De spelers proberen, als echte speurders, te achterhalen wie de grootste kluis van de stad heeft gekraakt. De twaalf verdachten liggen in een cirkel op tafel. Buiten de cirkel staat een politieagent klaar om de dader in te rekenen. De spelers bezitten elk zes inzetkaarten (met de getallen van 0 tot 5) waarmee ze de politieagent kunnen verplaatsen. Een onderzoeksronde begint met het omdraaien van een signalementenkaartje, waarop drie schurken staan afgebeeld. De bewijsdobbelsteen wijst de schuldige aan. In gedachten telt elke speler hoeveel stappen de politieagent nodig heeft om de boef bij de kraag te vatten. De speler die als eerste de juiste inzetkaart kan laten zien, wint het signalementenkaartje. Het spel is afgelopen zodra een speler zes signalementen heeft verzameld.

Net als de andere spellen uit de Fex-reeks voorziet Haba ook hier een aantal varianten om de ervaren speurders nog meer uit te dagen. De tweede variant van het spel is ongetwijfeld de leukste. Met de Fex-dobbelsteen zijn er namelijk ook twee of zelfs drie schuldigen mogelijk.

Op het eerste gezicht lijkt ‘Betrapt en gesnapt’ een eenvoudig spelletje. maar de spelregels zijn helaas niet zo eenduidig. In bepaalde spelsituaties hebben jonge kinderen de neiging om eenzelfde inzetkaart meerdere keren in te zetten, maar we gaan ervan uit dat je elke kaart per ronde maar één keer mag gebruiken. Het spelmateriaal is degelijk en oogt heel mooi, zoals we dat van Haba gewoon zijn.

‘Betrapt en gesnapt’ is niet meteen een aanrader voor thuis, maar kan op school wel een meerwaarde vormen. De spelers moeten zich telkens weer goed concentreren en alle spelelementen snel weten te combineren.
Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad oplopend
Betrapt en gesnapt