Paris Connection 2011

Categorie:
Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 45
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Dit spel hebben we tijdens onze eerste avond in het hotel in Essen op tafel gelegd. Vooral de heel korte spelregels bekoorden me...
Het spel viel niet tegen. Integendeel zelfs. Enkele van onze testspelers kochten de volgende dag een privé exemplaar aan.
Het speelbord toont Frankrijk opgedeeld in zeshoekige vakken. Zes verschillend gekleurde locomotieven worden op de startvelden rondom de Eifeltoren geplaatst. Rondom het speelbord ligt een aandelenspoor om de koers van de verschillende maatschappijen bij te houden. Elke speler krijgt een bepaald aantal locomotieven willekeurig getrokken uit een buidel en legt die achter zijn zichtscherm. Deze treinen stellen aandelen voor. Nadien worden alle overgebleven treintjes op aparte bordjes geschikt zodat je steeds goed kan tellen hoeveel er nog over zijn (en even belangrijk hoeveel er van elk reeds in het spel zijn).
Wie aan de beurt komt, kiest uit twee acties:
1)Het spoorwegennet uitbreiden
Neem 1 tot 5 treintjes van één kleur en leg die aangrenzend met treinen van dezelfde kleur op het speelbord. Op elk veld mogen maximaal twee treinen in verschillende kleur staan. Je mag ook geen treinen plaatsen waardoor een bepaald kleur niet meer kan uitbreiden.
Elke locomotief die op een stadsveld geplaatst werd, scoort 1-4p. Treinen op gewone landschapstegels scoren niet.
2) Aandelen omruilen
Met deze actie ruil je 1 eigen aandeel om tegen 1 of 2 aandelen van één andere kleur. Let er wel voor op dat je niet meer aandelen bezit dan het maximaal toegelaten aantal (afhankelijk van het aantal spelers). Elke overtollige locomotief kost je 20 punten!
Het spel eindigt als ofwel er nog maar een kleur locomotieven in voorraad is of als een bepaalde trein de stad Marseille bereikt.
Nu krijgen de spelers voor elke locomotief achter hun scherm evenveel punten als de waarde van het aandeel van die maatschappij. Wie de hoogste score bereikt, wint het spel.
Commentaar:
Heel eenvoudige uitleg. Een portie bluffen (je weet immers niet wat iedereen achter zijn schermen verzamelt). Mogelijkheden tot dwarsliggen (laatste optie op aandelen omruilen of treinen zo plaatsen dat ze geen punten opbrengen). Een relatief korte speelduur. Toegankelijk voor jongere kinderen. Wat moet je nog meer hebben als ontspannend familiespel met een verborgen diepgang?
Aantal spelers 3-6 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Paris Connection