Zauberberg 2021

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 25
Bron:
Een uitdagend coöperatief spel waarbij knikkers tegen de pionnen moeten rollen om zo deze naar beneden te laten gaan. Lukt het jullie om voldoende pionnen beneden te krijgen voor de knikker op zijn?

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Zauberberg kreeg in 2022 de prijs 'Kinderspel van het jaar' in Duitsland. Het is een coöperatief spel. Het spelbord wordt opgebouwd zodat de ene kant hoger staat dan de andere kant. Bovenaan worden toverleerlingen geplaatst. In het midden van het bord staan 3 heksen opgesteld. Het spelbord bestaat uit verschillende wegen die leiden naar tovenaar Baldwin. Tussen de wegen zitten verhoogde hindernissen. In een zakje zitten 5 gekleurde knikkers of 'toverkristallen'.
Spelers proberen samen om de knikkers langs de toverleerlingen te krijgen. Ze nemen een knikker uit het zakje zonder te kijken. Ze beslissen samen bij welke weg een knikker bovenaan het spelbord gelegd wordt. Telkens wanneer een knikker tegen een toveraarsleerling of heks botst, mag deze figuur een rij lager op dezelfde kleur als de knikker geplaatst worden. Zo dalen de spelers af naar het einddoel. De spelers moeten proberen in te schatten welke weg de knikker zal volgen en waar hij zal terechtkomen. Dit is niet altijd eenvoudig. Zijn alle knikkers opgebruikt, dan worden ze opnieuw in het zakje gestopt. De bedoeling van het spel is om alle leerlingtovenaars bij het einddoel te krijgen voor de 3 heksen er terechtkomen. Er zijn 2 variaties in het spel: bij de makkelijke versie zijn er 4 leerlingtovenaars, bij de moeilijke zijn er 6.
Het spelsysteem is leuk en uitdagend. De lay-out van het spel is minder aanntrekkelijk. Het spelbord op zich is zeer praktisch maar kon iets frissere kleuren gebruiken. De figuurtjes zijn niet zo aantrekkelijk. De knikkers blinken dan weer mooi.
Leuk spelsysteem. De uitwerking kon iets aantrekkelijker.
Aantal spelers 1-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Zauberberg