Genius Fun & Go 2020

Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 15
Bron:
Probeer als eerste een vooraf bepaald aantal tegels van elke kleur te verzamelen.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Leg alle tegels gedekt in een algemene voorraad. Draai 3 tegels om en leg ze in het midden van de tafel. Om de beurt neemt de actieve speler een tegel uit de voorraad en legt deze in zijn speelveld tegen deze middelste rij. Komt de kleur van de tegel overeen met een kleur van een tegel in de middelste rij, dan is dit een goede tegel. De speler heeft nu de keuze: ofwel kiezen om te stoppen en de tegels van dezelfde kleur bij zich te nemen of een nieuwe tegel nemen. Opgepast, indien deze kleur niet voorkomt in de middelste rij of je neemt hetzelfde kleur als de vorige, dan ontstaat er een 'botsing'. Hierdoor is je beurt onmiddellijk afgelopen en moet je alle tegels uit jouw speelveld per kleur in het midden van de tafel sorteren. Bereik je het maximaal aantal tegels van een bepaalde kleur in je beurt (afhankelijk van het aantal spelers), dan krijg je een bonus beurt. Er moeten bij het begin van een beurt telkens minimaal 3 tegels in het midden liggen. Zo niet, worden deze aangevuld uit de voorraad. Vanaf dat er een speler van iedere kleur een aantal tegels wist te verzamelen (afhankelijk van het aantal spelers), eindigt het spel en is hij/zij de winnaar.

Iedereen die Reiner Knizias Ingenious (of Genial) kent weet normaal wel wat je kan verwachten: een heel degelijk abstract spel waarbij je door tegeltjes op een raster aan te leggen moet proberen zoveel mogelijk punten te scoren. Ondertussen bestaan er al heel wat varianten en ook hier hebben we het over een variant.

De doos neemt niet zoveel plaats in en kan dus gemakkelijk overal mee. De tegels zijn gemaakt uit stevig karton en de kleurverschillen worden ook aangeduid door een andere vorm, net zoals in het basisspel.
De spelregels zijn zeer eenvoudig waardoor het spel vlot kan aangeleerd worden. Het is een strategisch spel waarbij toch wel wat meer geluk komt kijken in tegenstelling tot het origineel. Leuk voor liefhebbers van 'push-your-luck' spellen. Bij onze testgroepen waren op dit punt de meningen behoorlijk verdeeld (van heel goed tot net niet 'slecht').
Een ander voordeel van dit spel is dat een beurt niet lang duurt, waardoor je ook met 4 spelers je niet gauw gaat vervelen.



Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Genius Fun & Go